Not Under the UN Flag

Den senere tids afsløringer af seksuelle krænkelser og overgreb i Oxfam er desværre ikke et isoleret problem. Ny kampagne fra WFUNA sætter fokus på problemet blandt FN’s fredsbevarende styrker.

NotUnderTheUNFlag

The World Federation of United Nations Associations (WFUNA) sætter med kampagnen "Not Under the United Nations Flag" fokus på seksuelle overgreb, begået af FN's fredsbevarende tropper i verdens brændpunkter. Senest har vi fået beretningerne fra Den Centralafrikanske Republik og Haiti.

Seksuel udnyttelse og overgreb mod mennesker i konfliktprægede områder er en udnyttelse af de i forvejen allermest udsatte i vores verden, som netop er dem FN's fredsbevaringsmissioner skal beskytte. Dette må under ingen omstændigheder finde sted under FN's flag.

Det er en kampagne, vi i FN-forbundet støtter op om.

I de sidste 10 år er der rapporteret over 850 beskyldninger om seksuelle overgreb, begået af FN-styrker. Det præcise antal overgreb er ukendt, og det er der mange grunde til:

1. FN modtager anklager om seksuelle overgreb begået af deres eget personale - dette efterlader åbenlyse spørgsmål om FN's objektivitet i de individuelle retssager - der mangler ekstern overvågning
  2. De enkelte sager bliver behandlet ineffektivt og resultaterne er ofte uigennemskuelige og ender med afgørelser såsom "verserende" eller "udokumenterede" - dette rejser stor tvivl om de bedømmendes' evne til at være upartiske

Hvad vil "Not Under The United Nations Flag" opnå?

Kampagnen foreslår 4 handlepunkter, der skal skubbe FN og medlemsstaterne til at tage ansvar:

1. Ny FN-resolution der understreger SEA-terminologi (sexual exploitation and abuse) og styrker FN's redskaber til at forhindre disse overgreb.
  2. Vedtagelse af ny konvention vedrørende den kriminelle ansvarlighed for FN's fredsbevarende personale, og systematisk fjernelse af deres immunitet i troværdige anklager om seksuelle overgreb
  3. Etablering af en uafhængig enhed med ansvar for at modtage, behandle, rapportere og retsforfølge anklager om seksuelle overgreb
  4. etablering af kompensationsmekanismer for ofre for seksuelle overgreb begået af FN personale

Sammen med WFUNA kalder vi på alle jer derude: Støt kampagnen, spred ordet og hjælp os med at sætte et stop for seksuelle overgreb i FN's fredsbevarende missioner!

Landsmøde 2018

Deltager du i Landsmødet den 27. – 28. oktober? Så kan du finde alt, hvad du har behov for at vide her

Danmark valgt til FN's Menneskerettighedsråd

En stolt udenrigsminister ser frem til medlemskabet, der er en vigtig platform og som - med hans egne ord - kræver, at "Rådets medlemmer skal leve op til de højeste menneskerettigheds-standarder."