International retsorden på spil i dag

Korrespondance med Per Stig Møller om Goldstone-rapporten

FN fremhæver Danmark som foregangsland

Ny generalsekretær for FN-forbundet

2015 Måls konference

2015 Måls konference links

Udbytterig 2015 Måls-konference

Israels angreb må få konsekvenser!

Tue Magnussen taler ved demonstation mod Israels blokade af Gaza

VM i fodbold: Lad os give racismen det røde kort

NGO’ernes anbefalinger til 2015 Måls-topmøde

Tak for sidst

FN til G20-landene: Vores budgetter skal ikke balancere på bekostning af de fattige

FN tager historisk skridt for ligestilling og kvinders rettigheder

Danmark nedprioriterer kampen mod tortur

Forbud mod klyngebomber trådt i kraft

Pakistan: Værste oversvømmelse i over 80 år

Pakistan: FN sender beredskabsteam under dansk ledelse

Københavns Kommune tjener på konventionsbrud

Katastrofefond skal sikres finansiering

Multilateralisme i skyggen af det amerikanske midtvejsvalg

Er FNtavshed dræbende?

Støt FNs Katastrofefonds indsats i Pakistan

Danmark og menneskerettighederne

Invitation til FNs Fredsdag

Følg FN's opfordring: Stop tvangshjemsendelser til Irak

Plenardebatten fortsætter i New York

Det kræver ansvar at underskrive FN-konventioner

Veloverstået landsmøde i FN-forbundet

Nationers sande velstand

NGO-rapport belyser menneskerettighedssituationen i Danmark

G4S skader fredsprocessen

Vellykket Sortehavskonference på Borups Højskole

Ny rapport fra UNAIDS: HIV-epidemien stabiliseres

FNs Menneskerettighedsdag 2010

Danmark kan give menneskerettighederne et markant løft

UNHCR fylder 60

Generalsekretæren gør status på 2010

FN fremhæver Danmark som foregangsland

FN’s særlige tortur rapportør fremhæver, at Danmark er blandt de få lande, som synes at have udryddet tortur. Manfred Nowak, FN’s særlige rapportør på tortur, fortalte mandag FN’s Menneskerettighedsråd, at tortur stadig er en realitet i et flertal af verdens lande, og at hans undersøgelser af tortur blokeres i visse tilfælde. "Selvom tortur som den mest brutale form for mishandling er en alvorlig forbrydelse og et direkte angreb på menneskelig værdighed er det desværre et globalt fænomen", sagde den østrigske jura-professor Manfred Nowak. "Kun få lande, såsom Danmark, synes i praksis at have udryddet tortur”, tilføjede Manfred Nowak.

I et betydeligt flertal af verdens lande forekommer tortur enten i isolerede tilfælde eller ligefrem som systematisk anvendt praksis. Den vigtigste årsag er dårligt fungerende retssystemer i lande, hvor tilståelser anses som det vigtigste bevis, sagde Nowak.

En anden vigtig grund er forsøg på frembringelse af informationer i sammenhæng med den globale kamp mod terror, hvad eksempelvis undersøgelser i Guantánamo-fængslet har vist.

Manfred Nowak opfordrede de 47 lande i FN's Menneskerettighedsråd til at være særlig opmærksomme på tortur, men beklagede, at mange regeringer, herunder også nogle medlemmer af Menneskerettighedsrådet, blokerede for hans undersøgelser af om, hvorvidt tortur forekommer i deres lande.

Under Nowaks besøg i Kina og Indonesien, begge medlemmer af Menneskerettighedsrådet, blev Nowak sat under overvågning, og fanger og vidner, han talte med, var blevet intimideret forinden.

Andre lande har valgt ikke at reagere på anmodningen om besøg fra FN's torturrapportør, lande som Indien, Israel og Usbekistan, mens lande som USA og Rusland har nægtet Nowak muligheden for at udføre fortrolige interviews. I Zimbabwe blev han ligefrem tilbageholdt en nat, for at blive udvist af landet næste dag.

Nowak slutter efter fem år ved årets udgang som FN's særlige rapportør for tortur.

Nowak på FN's radio:

Kommentar fra bestyrelsesmedlem i FN-forbundet, Tue Magnussen, i Politiken:

Landsmøde 2019

Skal du med til Landsmødet den 28. april? Så find alle de relevante bilag, tidsplan & dagsorden her.