9 historier, vi kommer til at følge i 2018

FNs generalsekretær slår alarm for verden

TimesUp

Making Migration Work For All

Lad os få Verdensmålene ned i lokal højde

FN-flaget er ikke beskyttelse nok

27 januar er Auschwitz Dag

Fornuftigt forsvarsforlig set med FN-briller

Ulovlig EU-fiskeriaftale kan skade fredsarbejdet i Vestsahara

Status på krigen i Syrien

FN og EU i partnerskab for kvinders rettigheder

Et humanitært mareridt

UNHCR Talsperson Opfordrer Danmark til at tage Ansvar

Klimaforandringerne får fatale konsekvenser for Sydafrika

FN er ineffektivt og Bureaukratisk

30 dages våbenhvile indført i Syrien – det syriske militær fortsætter ufortrødent

Samuelsen: Danmark er en trofast støtte af FNs Menneskerettighedsråd

She Decides bevægelsen fylder 1 år

Kvindernes internationale kampdag

FN tiltrækker sig uønsket opmærksomhed efter lækket undersøgelse

Smilets by lægger navn til en UNECE konvention

Den største samlede indsats for kvinders rettigheder foregår netop nu

Jørgen Estrup: Danmark har brug for FN

Apartheid er forbi, men vi er langtfra blevet farveblinde

CSW62 sluterklæring er klar – og Danmark er ikke helt tilfredse

Sydsudan – et land i kaos

FN arbejder på plan for et forbud mod dræberrobotter – men hvor er Danmark?

Multilateralismen er under pres

Ingen enighed i Sikkerhedsrådet om Syrien

Interview Med CSW Frivillige

Indtryk fra FN’s årlige Kvindekommission

FNs Sikkerhedsråd lander i København

DEBAT: Har FN’s Sikkerhedsråd udspillet sin rolle?

Sikkerhedsrådet besøgte Sverige over weekenden

GLOBALT SVAR PÅ GLOBALE UDFORDRINGER: FN-sporet for flygtninge & migranter

Ikke godt nok

Statsløshed

Israel/Palæstina konflikten optrappes af USA-ambassade i Jerusalem

Kvoteflygtninge

Hurtig WHO respons på Ebola udbrud i Congo

Verdens flygtninge & migranter fortjener en global løsning

Irland tager massivt skridt for kvinders reproduktive rettigheder

Omfattende reform af FN’s udviklingsorganisation, UNDP, på trapperne

Skyggerapport på implementering af Verdensmålene

FNs medlemslande og civilsamfundet mødes om handicapkonventionen

Er vi på rette vej med Verdensmålene?

4 fantastiske dage på Bornholm

USA trækker sig ud af FN’s Menneskerettighedsråd

Sønderrivende kritik fra FN af den stigende fattigdom i USA

Imod bæredygtige og robuste samfund

FN arbejder på plan for et forbud mod dræberrobotter – men hvor er Danmark?

Det lyder som et afsnit af Netflix-serien Black Mirror – men truslen er reel: udviklingen af kunstig intelligens gør det muligt for robotter at vælge, hvem der dør, og hvem der lever – helt uafhængigt af menneskelige overvejelser og moral. FN diskuterer netop i disse dage et muligt internationalt forbud mod dræberrobotter af denne slags, men Danmark er ikke med.

StockSnap_J25O3CAJJ2

Photo: Matthew Henry

Disse dronefly, eller som de også kaldes, dræberrobotter, styres ikke af militærfolk i felten. De fjernstyres ikke engang fra en fjern luftbase på den anden side ad jorden. Nej, de styrer sig selv. Ud fra programmeringen af deres software vælger robotten, hvem der skal dø, og hvem der skal leve. De er kunstigt intelligente. Truslen består bl.a. i små en-gangs drone helikoptere - såkaldte ubemandede kamikazefly - ikke større end en håndflade, der i flokke kan gøre kål på mennesker i tusindvis ved hjælp af simpel ansigtsgenkendelses software - deltagelse i krig, ødelæggelse, terror, undertrykkelse og frygtindgydelse ville ikke kræve mere end et online køb og et software download. Det skal der gøres noget ved, mener mange civilsamfundsorganisationer.

Modstanden kommer fra mange fronter - 14 lande har underskrevet og støttet et forbud mod disse dræbermaskiner, Human Rights Watch er stærkt imod brugen af dræberrobotterne og Googles ansatte har startet en kampagne mod udviklingen af disse våben til militær brug. Den er underskrevet af Elon Musk, mange forskere inden for kunstig intelligens, og den nu afdøde Stephen Hawking.

I Geneve mødes 80 nationer i disse dage og diskuterer et evt. internationalt forbud, og her går 22 af landene ind for et forbud mod dræberrobotterne. Men Danmark har valgt hverken at tage stilling eller deltage i møderne. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen udtaler, at Danmark ikke kan indtage en selvstændig holdning, før man har hørt hvad andre lande i verden har taget stilling til mht. brugen af dræberrobotter. Dog opfordrer de andre nordiske lande Danmark til at være en del af diskussionen om et forbud: " Jeg håber virkelig, Danmark vil holde op med at sidde på sidelinjen og begynder at forholde sig til det her spørgsmål, Der er virkelig brug for, at de europæiske lande træder til." siger Mary Wareham fra Campaign to Stop Killer Robots.

Allerede tilbage i efteråret 2017, advarede vi i FN-forbundet mod våbenudviklingen.

Politiken udgav denne uge en artikel (for abonnenter), der kaster lys over problemstillingen netop nu som du kan læse her.

Du kan også se denne video fra kampagnen Stop Autonomous Weapons, som perfekt illustrerer truslen fra dræberrobotter.

God sommer!

Sommeren er over os, og for mange venter ferien rundt om hjørnet. Sekretariatet er lukket for henvendelser i juli måned, men vi glæder os til efteråret, der venter

Savner du GLOBAL?

Den opmærksomme læser har nok bemærket det manglende medlemsblad her i juni. GLOBAL udkommer igen i september i et nyt format og med en ny redaktion bag sig. Står du nu og mangler den helt rigtige sommerlæsning, så kan du fornøje dig med tidligere numre af FN-forbundets medlemsblad her