9 historier, vi kommer til at følge i 2018

FNs generalsekretær slår alarm for verden

TimesUp

Making Migration Work For All

Lad os få Verdensmålene ned i lokal højde

FN-flaget er ikke beskyttelse nok

27 januar er Auschwitz Dag

Fornuftigt forsvarsforlig set med FN-briller

Ulovlig EU-fiskeriaftale kan skade fredsarbejdet i Vestsahara

Status på krigen i Syrien

FN og EU i partnerskab for kvinders rettigheder

Et humanitært mareridt

UNHCR Talsperson Opfordrer Danmark til at tage Ansvar

Klimaforandringerne får fatale konsekvenser for Sydafrika

FN er ineffektivt og Bureaukratisk

30 dages våbenhvile indført i Syrien – det syriske militær fortsætter ufortrødent

Samuelsen: Danmark er en trofast støtte af FNs Menneskerettighedsråd

She Decides bevægelsen fylder 1 år

Kvindernes internationale kampdag

FN tiltrækker sig uønsket opmærksomhed efter lækket undersøgelse

Smilets by lægger navn til en UNECE konvention

Den største samlede indsats for kvinders rettigheder foregår netop nu

Jørgen Estrup: Danmark har brug for FN

Apartheid er forbi, men vi er langtfra blevet farveblinde

CSW62 sluterklæring er klar – og Danmark er ikke helt tilfredse

Sydsudan – et land i kaos

FN arbejder på plan for et forbud mod dræberrobotter – men hvor er Danmark?

Multilateralismen er under pres

Ingen enighed i Sikkerhedsrådet om Syrien

Interview Med CSW Frivillige

Indtryk fra FN’s årlige Kvindekommission

FNs Sikkerhedsråd lander i København

DEBAT: Har FN’s Sikkerhedsråd udspillet sin rolle?

Sikkerhedsrådet besøgte Sverige over weekenden

GLOBALT SVAR PÅ GLOBALE UDFORDRINGER: FN-sporet for flygtninge & migranter

Ikke godt nok

Statsløshed

Israel/Palæstina konflikten optrappes af USA-ambassade i Jerusalem

Kvoteflygtninge

Hurtig WHO respons på Ebola udbrud i Congo

Verdens flygtninge & migranter fortjener en global løsning

Irland tager massivt skridt for kvinders reproduktive rettigheder

Omfattende reform af FN’s udviklingsorganisation, UNDP, på trapperne

Skyggerapport på implementering af Verdensmålene

FNs medlemslande og civilsamfundet mødes om handicapkonventionen

Er vi på rette vej med Verdensmålene?

4 fantastiske dage på Bornholm

USA trækker sig ud af FN’s Menneskerettighedsråd

Sønderrivende kritik fra FN af den stigende fattigdom i USA

Imod bæredygtige og robuste samfund

Kvindernes internationale kampdag

Torsdag d. 8 marts er det kvindernes internationale kampdag. Under titlen Time Is Now sætter FN fokus på ”Rural and urban activists transforming women’s lives”.

SheDecides

@UN Women Photo

Ifølge FN's Generalsekretær António Guterres går det på mange måder fremad for kvinders rettigheder: der er flere piger i skole end nogensinde før; flere kvinder udfører betalt arbejde i senior stillinger i den private sektor, politik og internationale organisationer såsom FN. Kønsligestilling er nedskrevet i lovgivninger, og ondskabsfulde praksisser som kvindeomskæringer og tvangsægteskaber for børn er blevet ulovliggjort i mange lande. Men dermed ikke sagt at vi er i mål.

Som led i Verdensmål nr. 5, skal der gøres endnu mere for at sikre ligestilling for kvinder. Mere end en milliard kvinder mangler stadig lovmæssig beskyttelse mod seksuel vold og overgreb. Lønforskellen mellem kvinder og mænd er stadig på omkring 23 procent, og i landdistrikter stiger det tal til 40 procent. Ikke nok kvinder er repræsenteret i nationale parlamenter og bestyrelser, hvor kun 25% i gennemsnit er kvinder. Antallet af kvinder og piger der i fremtiden vil blive udsat for kvindeomskæringer er tårnhøje, hvis ikke der afsættes enormt stort fokus på at forhindre dette.

Generalsekretær Guterres understreger, at kvinders inkludering i samfundet på lige fod med mænd ikke blot er for kvinders skyld, men for alles skyld. Vores økonomi, fredsaftaler, samfund og fremtid står stærkere hvis vi inkluderer kvinderne på langt mere lige fod end hvad tilfældet er i dag. Vi står over for en skillevej for kvinders rettigheder. Ulighed, overgreb og diskrimination bliver bragt frem i det åbne som det aldrig er blevet før, og det kan ikke ignoreres.

I anledningen af dagen bliver der afholdt et live debatevent på www.facebook.com/unwomen torsdag d. 8 marts kl 18.15 dansk tid, hvor du kan stille spørgsmål til panelet. Det består af Generalsekretær Guterres, journalist ved TRT World Ghida Fakry og præsident for Alianza Nacional De Campesinas Mónica Ramires. Også Jayathma Wickramanayake er med som repræsentant for UN Youth Envoy. Der bliver besvaret spørgsmål med hashtagget #askIWD.

Derudover bliver der afholdt konference i FN's hovedkvarter i New York, hvor Generalsekretær Guterres, UN Women direktør Phumzile Mlambo-Ngcuka, skuespiller Reese Witherspoon og mange andre aktivister og repræsentanter for civilsamfundet deltager. Gæster til konferencen er blevet bedt om at bære sort og hvidt i solidaritet med de kvinder der har vist mod ved at stå frem og fortælle om uretfærdigheder.

God sommer!

Sommeren er over os, og for mange venter ferien rundt om hjørnet. Sekretariatet er lukket for henvendelser i juli måned, men vi glæder os til efteråret, der venter

Savner du GLOBAL?

Den opmærksomme læser har nok bemærket det manglende medlemsblad her i juni. GLOBAL udkommer igen i september i et nyt format og med en ny redaktion bag sig. Står du nu og mangler den helt rigtige sommerlæsning, så kan du fornøje dig med tidligere numre af FN-forbundets medlemsblad her