9 historier, vi kommer til at følge i 2018

FNs generalsekretær slår alarm for verden

TimesUp

Making Migration Work For All

Lad os få Verdensmålene ned i lokal højde

FN-flaget er ikke beskyttelse nok

27 januar er Auschwitz Dag

Fornuftigt forsvarsforlig set med FN-briller

Ulovlig EU-fiskeriaftale kan skade fredsarbejdet i Vestsahara

Status på krigen i Syrien

FN og EU i partnerskab for kvinders rettigheder

Et humanitært mareridt

UNHCR Talsperson Opfordrer Danmark til at tage Ansvar

Klimaforandringerne får fatale konsekvenser for Sydafrika

FN er ineffektivt og Bureaukratisk

30 dages våbenhvile indført i Syrien – det syriske militær fortsætter ufortrødent

Samuelsen: Danmark er en trofast støtte af FNs Menneskerettighedsråd

She Decides bevægelsen fylder 1 år

Kvindernes internationale kampdag

FN tiltrækker sig uønsket opmærksomhed efter lækket undersøgelse

Smilets by lægger navn til en UNECE konvention

Den største samlede indsats for kvinders rettigheder foregår netop nu

Jørgen Estrup: Danmark har brug for FN

Apartheid er forbi, men vi er langtfra blevet farveblinde

CSW62 sluterklæring er klar – og Danmark er ikke helt tilfredse

Sydsudan – et land i kaos

FN arbejder på plan for et forbud mod dræberrobotter – men hvor er Danmark?

Multilateralismen er under pres

Ingen enighed i Sikkerhedsrådet om Syrien

Interview Med CSW Frivillige

Indtryk fra FN’s årlige Kvindekommission

FNs Sikkerhedsråd lander i København

DEBAT: Har FN’s Sikkerhedsråd udspillet sin rolle?

Sikkerhedsrådet besøgte Sverige over weekenden

GLOBALT SVAR PÅ GLOBALE UDFORDRINGER: FN-sporet for flygtninge & migranter

Ikke godt nok

Statsløshed

Israel/Palæstina konflikten optrappes af USA-ambassade i Jerusalem

Kvoteflygtninge

Hurtig WHO respons på Ebola udbrud i Congo

Verdens flygtninge & migranter fortjener en global løsning

Irland tager massivt skridt for kvinders reproduktive rettigheder

Omfattende reform af FN’s udviklingsorganisation, UNDP, på trapperne

Skyggerapport på implementering af Verdensmålene

FNs medlemslande og civilsamfundet mødes om handicapkonventionen

Er vi på rette vej med Verdensmålene?

4 fantastiske dage på Bornholm

USA trækker sig ud af FN’s Menneskerettighedsråd

Sønderrivende kritik fra FN af den stigende fattigdom i USA

Imod bæredygtige og robuste samfund

Et FN der er fit for purpose

Danmarks kandidatur til FNs Menneskerettighedsråd

En ven af tusind; en leder for millioner

We the Peoples

Den folkelige bevægelse for FN vokser

70 år med danske bidrag til internationale missioner

NGO-rapport kritiserer Danmarks efterlevelse af menneskerettighederne

Insekter på menuen

Kvoteflygtninge

D. 18 maj inviterer FN-forbundet til en konference om forhandlingssporene i FN omkring de to internationale, politiske aftaler om flygtninge og migranter. Ét af emnerne i forhandlingerne er kvoteflygtninge. Vi bringer jer her en lille forklaring på udtrykket kvoteflygtning og Danmarks position i forhold til de løfter der i sin tid blev afgivet på området.

Kvoteflygtninge er et begreb for flygtninge, der bliver fordelt af UNHCR og FN's medlemslande i samarbejde. Der foretages interviews af flygtningene på deres midlertidige opholdssted, for derefter at vurdere hvem der bliver fordelt hvor.

I Danmark blev det i 1978 fastslået, at der hvert år skulle nedsættes et beløb i finanspakken til modtagelse af kvoteflygtninge. Danmarks kvote har indtil 2005 lydt på 500 flygtninge om året.

Fra 2005 blev kvoten hævet til 1500 flygtninge over en treårig periode, sådan at det blev mere fleksibelt. Dermed var det ikke længere 500 om året, men 1500 der kunne fordeles over de 3 år alt efter hvornår der var brug for det. I 2015 nedsatte den danske regering et fuldt stop for modtagelsen af kvoteflygtninge, og Danmark modtog derfor ikke nogle kvoteflygtninge i 2016 og 2017 med reference til presset på grænserne fra flygtninge, der kom hertil gennem Europa, for at søge asyl i Danmark.

I december fastslog regeringen en lovændring, så det er nu ene og alene Udlændingeministerens ansvar at fastsætte, hvor mange kvoteflygtninge Danmark i fremtiden skal tage imod. Det er en bekymrende udvikling, hvad også FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har givet udtryk for.

FN har på nuværende tidspunkt mulighed for at genbosætte 1% af flygtninge verden over, men op mod 10% har akut behov for genbosættelse. Her er tale om meget sårbare mennesker, oftest med sygdomme eller andre mén der kun kan kureres i lande med kapaciteten til det. Der er tale om mennesker på flugt, ofre for krig, tortur og folkemord.

I år forhandler medlemslandene i FN om 2 internationale, politiske aftaler om flygtninge og migranter . Disse 2 aftaler skal nedsætte et omfattende, global ramme for at sikre beskyttelsen af flygtninge og en bedre håndtering af migration mellem landene.

>> Læs også vores artikel om statsløshed

Ildsjæle for verdensfreden hædres

FN-forbundet blev dannet i 1970, men vores rødder kan spores helt tilbage til 1882 og Nobels Fredsprismodtager Frederik Bajer. Sammen med hans hustru, Matilde Bajer, dedikerede parret deres liv til at skabe forandring til det bedre for de mange. Det hædres nu med en mindeplade.

United in Change

I denne uge begynder vores nyeste kursus, United in Change, støttet af Erasmus+. Formålet er udbygge forståelsen for behovet for og vigtigheden af det multilaterale samarbejde blandt unge.