9 historier, vi kommer til at følge i 2018

FNs generalsekretær slår alarm for verden

TimesUp

Making Migration Work For All

Lad os få Verdensmålene ned i lokal højde

FN-flaget er ikke beskyttelse nok

27 januar er Auschwitz Dag

Fornuftigt forsvarsforlig set med FN-briller

Ulovlig EU-fiskeriaftale kan skade fredsarbejdet i Vestsahara

Status på krigen i Syrien

FN og EU i partnerskab for kvinders rettigheder

Et humanitært mareridt

UNHCR Talsperson Opfordrer Danmark til at tage Ansvar

Klimaforandringerne får fatale konsekvenser for Sydafrika

FN er ineffektivt og Bureaukratisk

30 dages våbenhvile indført i Syrien – det syriske militær fortsætter ufortrødent

Samuelsen: Danmark er en trofast støtte af FNs Menneskerettighedsråd

She Decides bevægelsen fylder 1 år

Kvindernes internationale kampdag

FN tiltrækker sig uønsket opmærksomhed efter lækket undersøgelse

Smilets by lægger navn til en UNECE konvention

Den største samlede indsats for kvinders rettigheder foregår netop nu

Jørgen Estrup: Danmark har brug for FN

Apartheid er forbi, men vi er langtfra blevet farveblinde

CSW62 sluterklæring er klar – og Danmark er ikke helt tilfredse

Sydsudan – et land i kaos

FN arbejder på plan for et forbud mod dræberrobotter – men hvor er Danmark?

Multilateralismen er under pres

Ingen enighed i Sikkerhedsrådet om Syrien

Interview Med CSW Frivillige

Indtryk fra FN’s årlige Kvindekommission

FNs Sikkerhedsråd lander i København

DEBAT: Har FN’s Sikkerhedsråd udspillet sin rolle?

Sikkerhedsrådet besøgte Sverige over weekenden

GLOBALT SVAR PÅ GLOBALE UDFORDRINGER: FN-sporet for flygtninge & migranter

Ikke godt nok

Statsløshed

Israel/Palæstina konflikten optrappes af USA-ambassade i Jerusalem

Kvoteflygtninge

Hurtig WHO respons på Ebola udbrud i Congo

Verdens flygtninge & migranter fortjener en global løsning

Irland tager massivt skridt for kvinders reproduktive rettigheder

Omfattende reform af FN’s udviklingsorganisation, UNDP, på trapperne

Skyggerapport på implementering af Verdensmålene

FNs medlemslande og civilsamfundet mødes om handicapkonventionen

Er vi på rette vej med Verdensmålene?

4 fantastiske dage på Bornholm

USA trækker sig ud af FN’s Menneskerettighedsråd

Sønderrivende kritik fra FN af den stigende fattigdom i USA

Imod bæredygtige og robuste samfund

Verdens flygtninge & migranter fortjener en global løsning

Fredag den 18. maj 2018 afholdte vi i samarbejde med FN-forbundets folketingsgruppe en konference i Fællessalen på Christiansborg om de to forhandlingsspor i FN, der blev udstukket af New York-erklæringen: det ene for flygtninge og det andet for immigration.

Panelet bestod af Carsten Staur, Danmarks FN-ambassadør i Genève, Søren Jessen-Petersen, tidligere assisterende højkommissær for UNHCR og tidligere FN's særlige udsending i Kosovo, Rasmus Egendal, vicedirektør i FN's Fødevareprogram WFP og Christian Friis Bach, Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, der hver bragte deres erfaring med sig fra forhandlingsbordet og nærområderne og lagde grunden for den efterfølgende politiske debat.

>> Se højdepunkter fra debatten på Twitter

En gentagen pointe fra det kyndige panel var nødvendigheden af det langsigtede, globale samarbejde; den vigtige, men ofte negligerede forskel på definitionerne 'flygtning' og 'migrant'; vigtigheden af at styrke og stabilisere skrøbelige lande og mindske menneskerettighedskrænkelserne; og først og fremmest - at det handler om mennesker.

>>Læs Carsten Staurs oplæg

>> Læs Rasmus Egendals oplæg

>> Læs Christian Friis Bachs oplæg

Hverken New York-erklæringen eller de to forhandlingsspor er noget, man hører meget om herhjemme, hverken i medierne eller i den politiske debat. Danmark var med lige fra begyndelsen, da initiativet blev taget i FN til New York-erklæringen, hvormed medlemslandene ikke bare bekræftede det folkeretslige grundlag, først og fremmest baseret på Flygtningekonventionen, men også forpligtede sig selv og hinanden på at finde frem til en politisk aftale, der vil kunne sikre den nødvendige beskyttelse af flygtninge, og en aftale, der vil kunne sikre en bedre håndtering af migranter. Men det bliver alt for ofte glemt, som Yildiz Akdogan (S) konstaterede, da hun indledte konferencen.

>> Du kan også høre Carsten Staur
kommentere på FN-forhandlingerne på P1 Orientering her

Og det er i FN, at trådene skal samles, understregede Henrik Dahl (LA). Dét var der enighed om på tværs af partierne i panelet, der var repræsenterede ved Ulla Sandbæk (Alternativet), Holger K. Nielsen (SF), Martin Lidegaard (Radikale Venstre), Henrik Dahl (Liberal Alliance) og Yildiz Akdogan (Socialdemokratiet), der også er formand for folketingsgruppen. Mere end det, var der stor interesse for at tage emnet op i Udenrigspolitisk Nævn og holde dialogen kørende.

"Det, vi taler om, er essensen af bæredygtig udvikling, af de 17 Verdensmål og af kravet om, at alle har lige ret: 'Leave no-one behind'." Med de ord afsluttede FN-forbundets landsformand, Jørgen Estrup konferencen, som - forhåbentlig - vil være medvirkende til at sætte en ny dagsorden i Folketinget.

>> Du kan her læse de afsluttende bemærkninger fra fredagens konference fra Jørgen Estrup i fuld længde

Hvis du vil læse mere om de igangværende FN-forhandlinger, så besøg hjemmesiden refugeesmigrants.un.org/global-response

God sommer!

Sommeren er over os, og for mange venter ferien rundt om hjørnet. Sekretariatet er lukket for henvendelser i juli måned, men vi glæder os til efteråret, der venter