UNSG UN Photo/ Eskinder Debebe
17. August 2020

”Når verden går hjem, smøger FN ærmerne op”

Den danske FN-ambassadør, Martin Bille Hermann har beskrevet, hvordan han oplevede, FN's håndtering - der stadig pågår - af den udfordring, som verden aldrig har set lige, nemlig COVID-19. Om det forgange halve år, hvor ”arbejdet for mine kolleger og jeg [sjældent har] været så meningsfyldt.”

Indlægget er bragt i Sjællandske medier 14. august 2020.

”I starten af marts blev alle medarbejderne på den danske FN-mission i New York sendt hjem med besked om, at de indtil videre skulle arbejde hjemmefra. En uge senere fulgte New York med de første små skridt til at bremse smitten af coronavirussen. Det blev hurtigt fulgt op af en næsten total nedlukning af byen, »der aldrig sover«.

Beretningen om New York, der var det globale epicenter for pandemien, er ikke den historie, du får, hvis du læser videre. Det er derimod historien om, hvordan FN håndterede - og fortsat forsøger at håndtere - en udfordring, som verden aldrig har set lige.

FN's generalsekretær Antonio Guterres havde set skriften på væggen i starten af marts. Blot få dage efter, at de danske diplomater fortrak til lejlighederne i Brooklyn, Manhattan, Queens osv. og tændte for deres laptops, sendte Guterres stort set alle FN-sekretariatets medarbejdere i New York hjem. Samtidig anbefalede han FN's 193 medlemslande at lukke næsten totalt af for fysisk adgang til FN-hovedkvarteret på 1st Avenue.

Siden da har bygningerne ved bredden af East River på Manhattan - med enkelte undtagelser, herunder Guterres selv - været stort set tomme. Men FN har været i fulde omdrejninger i forsøget på at håndtere det, som den portugisiske generalsekretær har kaldt den største udfordring, verden har stået overfor i FN's 75-årige historie.

For FN er selvfølgelig ikke kun hovedkvarteret i New York, hvor medarbejderne siden marts altovervejende har arbejdet hjemmefra. FN er i endnu højere grad de titusindvis af FN-medarbejdere, der hver eneste dag i verdens brændpunkter og fattige lande på verdenssamfundets vegne yder hjælp og støtte til de, der har mindst. Til de, der har brug for hjælp til at tage vare på sig selv. På grund af krige, konflikter, fattigdom, naturkatastrofer og alle de mange andre udfordringer, som forskellige dele af verden kæmper med. Udfordringer, der ikke gik væk, bare fordi Covid-19 meldte sin ankomst. Men som tværtimod for manges vedkommende blev forværret af den globale sundhedskrise og ikke mindst den nedlukning, der er fulgt i kølvandet.”

Læs videre på Sjællandske Medier. 

UN Photo/ Eskinder Debebe