UNGA UN Photo/ Cia Pak
30. September 2020

FN-ugen er over os

Her er alt, hvad du får brug for, for at orientere dig, i løbet af ugen, der kommer i kølvandet på åbningen af FN's 75. generalforsamling - som ikke bliver helt, som den plejer. Få baggrund, highlights og genvej til den danske deltagelse lige her.

På grund af Coronapandemien bliver plenardebatten nemlig virtuel, ligesom adgangen til FN-bygningen er strengt begrænset. Korridorerne, der plejer at summe af liv i denne uge, når statsledere og politikere, civilsamfund og virksomhedschefer, journalister og kendisser krydser veje og krydser klinger, er forbeholdt kernepersonale fra FN-sekretariatet. Stolerækkerne i Generalforsamlingen, der plejer at bugne af delegationsmedlemmer, er alene fyldt af én repræsentant bag landeskiltet.  

Det er dog ikke det hele, der er anderledes. Allerførst vil FN’s generalsekretær som sædvanlig præsentere den årlige rapport, og så begynder talerne – som altid med Brasilien som den første på podiet. Du kan finde talerækken her. Plenardebatten begynder tirsdag den 22. september kl. 15 dansk tid. Temaet for årets debat er: "The Future we want, the United Nations we need: reaffirming our collective commitment to multilateralism – confronting COVID-19 through effective multilateral action."

Danmark talte fredag aften, repræsenteret af statsminister Mette Frederiksen. Her kan du læse Danmarks prioriteter for FN's 75. Generalforsamling, og vi kan kun anbefale at følge med på FN-missionens Twitter undervejs. Her på siden vil vi samle højdepunkterne, som debatten skrider frem. På vores Facebookside vil du kunne følge med i livestreamen direkte fra Generalforsamlingen i New York, og på Twitter kan du ikke bare følge, men også deltage i debatten via #UNGA   

Læs også 4 ting, værd at holde øje med i løbet af de kommende dage. På FN’s egen digitale platform for debatten finder du her gadebate.un.org/generaldebate75/en, hvor du blandt meget andet kan finde talerne, efter de er afholdt.  

75 året er et helt centralt omdrejningspunkt for Generalforsamlingen i år. Et andet jubilæum, der markeres er 15-året for princippet ‘Responsibility to Protect’. Tidligere denne måned udgav vi i FN-forbundet et nyt politikpapir, der reflekterer over, hvor langt vi er kommet i arbejdet for at forhindre massive og grusomme forbrydelser, og over hvordan Danmark kan spille en positiv rolle i forhold til at håndtere de udfordringer, der stadig er. Og på sidelinjen til åbningen af FN’s 75. generalforsamling stod Danmark sammen med Costa Rica, Qatar og Global Centre for the Responsibility to Protect bag et virtuelt ministermøde, der gav medlemslandene mulighed for at forny deres opbakning til princippet - og ikke mindst til at udforme nye strategier i lyset af Covid-19. Eller helt kort sagt, ‘Building Back Better’. Mødet blev indledt af FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, og du kan se optagelsen af hele mødet her.

Ét punkt, der har domineret dagsordenen for FN-ugen, har været Covid-19 - og ikke mindst nødvendigheden af det multilaterale samarbejde i lyset af Corona-krisen. “One thing has already become very clear: Global preparedness and health security requires global commitment to international cooperation – now more than ever,” lød det fra sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke til det ministerielle side event, Protraction of the COVID-19 Crisis: Mitigating the Impacts and Protecting Future Generations. Blandt arrangørerne var blandt andre Danmark, Canada, Sierra Leone og Korea. Du kan se en optagelse af debatten her

Statsminister Mette Frederiksen udtalte i anden sammenhæng, nemlig netværket for kvindelige ledere, startet af assisterende generalsekretær Amina Mohammed, Women Rise for All“We must address the gender impacts of the COVID-19 pandemic in our response and recovery packages. Make sure that women are represented in all COVID-19 planning and decision-making. Ensure that our recovery is inclusive and sustainable. The Sustainable Development Goals must be our compass.” Se mere fra det event her. 

Statsministeren talte også ved højniveaumødet om biodiversitet - det første af sin slags - onsdag den 30. september. Og omend hendes regering i stigende grad kritiseres herhjemme for ikke at leve op til de lovede klimaambitioner, var det ikke noget, man bemærkede i Frederiksens tale: "To make it in time, we need urgent global action – and everyone needs to join in and pull their weight. We owe it to the generations to come." (kilde: @Denmark_UN)

Et højniveaumøde og et jubilæum mere blev markeret den 1. oktober, nemlig for vedtagelsen af Beijing-erklæringen for 25 år siden. Det er til dato den mest omfattende globale handlingsplan for at opnå kvinder og pigers rettigheder og ligestilling mellem kønneneI år gøres der for første gang status på handlingsplanen i forhold til Verdensmålene, og både ligestillingsminister Mogens Jensen og statsminister Mette Frederiksen talte. Og efter at have gjort rede for det stærke danske ståsted for seksuelle og reproduktive rettigheder, gav statsministeren ordet videre til FN-ungedelegat, Anja K. søndergaard, der ikke lagde fingrene imellem: “Det er tid til at holde inde med skåltalerne, og tid til at handle.” Se talen her og læs Mogens Jensens indlæg her

UN Photo/ Cia Pak