UN Photo
4. January 2023

Ti konflikter vi skal holde øje med i 2023

Foto: UN Photo

Hvilke konflikter i verden skal vi holde øje med i 2023? Det har tænketanken Crisis Group et bud på. Hvert år ved årsskiftet kommer de med en liste på 10 af verdens konflikter, der er værd at holde øje med.

Få hele overblikket over verdens konflikter i tænketankens papir, som du kan læse her, se deres egen visuelle explainer, eller læs med, når vi giver dig et overblik:

1 - Ukraine

Siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022 har Ukraine kæmpet imod og givet Rusland uventet hård modstand, blandt andet med hjælp fra våben, som er doneret af Vesten. Indtil videre har det blot fået Rusland til at mobilisere op til 300.000 ekstra soldater, og krigen er langt fra en afslutning. Mange europæiske lande frygter tilmed, hvordan krigen vil påvirke dem og deres sikkerhed. Få forklaret baggrunden for krigen i Ukraine her.

2 – Armenien og Azerbaijan

Nagorna-Karabakh-konflikten er den længstlevende konflikt i Eurasien efter murens fald. Efter konflikten i 2020, der kostede mere end 7.000 soldater livet, fulgte indsættelse af russiske fredsbevarende styrker. Men krigen i Ukraine har gjort det sværere for Rusland at opretholde fredforhandlinger og fik EU på banen i 2021. Det er imidlertid blevet besværliggjort af Ruslands invasion af Ukraine. Læs mere her om konflikten her.

3 - Iran

Titusindvis af kvinder er gået på gaden for at protestere mod styret og kravet om hijab, og mange af dem er endt i fængsel med tortur som følge. Læg dertil Irans forsyninger af våben til Rusland, og et atomprogram, der spøger under overfladen, som gør Iran til et brændpunkt, vi ikke kan se bort fra i det kommende år. Læs mere om konflikten her.

4 – Yemen

Yemen befinder sig i et limbo. Med houthi-oprørerne på den ene side og regeringen på den anden, lykkedes det FN at indgå en våbenhvile mellem parterne i april. En aftale, der desværre kun varede frem til oktober, og risikoen for krig i Yemen er atter høj. Dyk dybere ned i konflikten her.

5 – Etiopien

’Konflikten bærer præg af ekstrem brutalitet, og der er behov for en permanent våbenhvile’. Sådan lyder det fra FN’s Højkommissariat om konflikten i Etiopien. En konflikt, der i 2022 udviklede sig til en regulær krig mellem regeringen og Etiopiens Tigray region. Mellem 385.000 og 600.000 civile har mistet livet i konflikten der har trukket lange og dystre spor: Voldtægter, fødevaremangel og mangel på medicin, elektricitet og andre livsnødvendigheder er blevet hverdag. Læs mere om konflikt og baggrund her.

6 - Den Demokratiske Republik Congo

Oprørsgruppen M23 er vågnet efter at have levet stille i årevis. Nu er gruppen tilbage og har erobret adskillige byer i DR Congo og omringet hovedstaden Congo. Kampene har drevet titusindvis af mennesker på flugt, og på trods af at FN har 14.000 fredsbevarende styrker, mange af dem i hovedstaden, er det svært at holde krigen fra døren. Ifølge FN er gruppen støttet af Rwandas regering, der skulle have hjulpet med våben og ammunition. Læs mere her.

7 – Sahel i Nordafrika

Burkina Faso, Mali og Niger er alle hårdt ramt af islamistiske oprørsbevægelser, og særligt Burkina Faso er hårdt ramt. Ca. 40 procent af landet er kontrolleret af Jihad-grupper, tusindvis af mennesker er dræbt og næsten to millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem. Mali har oplevet to kup og en regering, der er næsten fraværende, Her kæmper oprørsgrupper med forbindelse til Islamisk Stat og al-Qaeda mod hinanden og andre. Også Niger er ramt af oprør og Jihad-grupper nærmer sig hovedstaden Niamey. Læs mere om krisen og baggrunden her.

8 – Haiti

Siden mordet på Haitis præsident i juli 2021 har landet været lammet af politisk kaos og voldelige grupper af bander, der har hærget landet. Offentlige tjenester er kollapset og kolera spreder sig i gaderne. Mere end halvdelen af landet er kontrolleret af voldelige bander, og voldtægter af børn ned til ti år er ikke længere et særsyn. Landet er i en humanitær katastrofe. 4,7 millioner mennesker eller halvdelen af Haitis indbyggere er berørt af akut hungersnød og WHO kalder situationen meget alvorlig. Mere om Haiti her.

9 – Pakistan

Til oktober skal pakistanerne til stemmeboksen, men det er en delt Pakistan der skal have ny præsident. Præsident Khan blev skudt og såret under en ugelang anti-regerings-march i november måned, og beskyldninger om gerningsmanden flyver frem og tilbage. Dertil kommer at Pakistan i 2022 oplevede voldsomme oversvømmelser; over 20 millioner mennesker har stadig behov for humanitær hjælp. Skaderne er gjort op til min. 31 mia. USD og det er som altid de mest udsatte i samfundet, der har lidt mest. Nemlig kvinder og piger, der har måtte opleve at deres adgang til uddannelse, indtjening og sundhedsydelser begrænset. Læs mere om Pakistans situation her. 

10 – Taiwan

Mens USA respekterer Kinas ’ét-Kina-politik’ støtter de samtidig Taiwans ret til at forsvare sig selv. Præsident Joe Biden har endda udtalt, at USA vil hjælpe Taiwan med at forsvare sig, hvis Kina angriber. Dét, og at formanden for Repræsentanternes hus besøgte Taiwan i 2022 har gjort kineserne rasende. Det fik kineserne til at lave en række militærøvelser omkring Taiwan og blandt andet fyre missiler hen over øen. Her kan du læse mere om situationen i Taiwan.