COP28
13. December 2023

COP28 bød på historisk farvel til fossile brændstoffer

Foto: UNEP/ CONCITO

’Det er lykkes at få en historisk beslutning om, at hele verden skal ud af den fossile afhængighed, der har bragt kloden til kogepunktet. Aftalen sender et klart signal til investorer, virksomheder og kommuner om, at grøn energi og energieffektivitet er vejen frem’

Sådan lyder det fra Danmarks grønne tænketank CONCITO om den klimaaftale, der netop er blevet indgået på FN's klimatopmøde COP28.

Modtagelsen af aftalen er dog ikke lutter positiv: ’Der er en række smuthuller bygget ind i teksten, som kan misbruges, og selvom der er flittige referencer til videnskaben, så går aftalen ikke langt nok i forhold til at sikre, at der så også reageres på den’, mener CONCITO samtidig.

Men minister for udviklingsarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen er begejstret for aftalen og hele arbejdet med at få skrevet en udfasning af fossile brændstoffer ind. Det er historisk, udtaler han.  

Aftalen tvinger ingen til at sige farvel til kul, olie og gas, men landene opfordres til at omstille deres økonomier væk fra de fossile brændstoffer. Samtidig lægger den op til en tredobling af vedvarende energi og en fordobling af energieffektivitet frem mod 2030.

Den næste generation af klimaplaner, som skal ligge klar inden for de næste ti måneder, skal sigte mod en fuldstændig energitransition frem mod 2050.

Aftalen lægger grundlaget for at holde 1,5 grader målet i live ved at igangsætte et ’mission 1,5’ spor frem mod COP30, som skal accelerere tidlige indsatser og sikre en fortsat stærk kobling til et videnskabeligt grundlag for den globale indsats.  Dette vil dog kun blive en realitet, hvis alle gør deres yderste og leverer meget ambitiøse handlinger.  Det er nemlig de enkelte lande, der beslutter hvordan de vil holde aftalen. Derfor er opmærksomheden nu rettet mod, hvordan aftalen bliver implementeret ude i landene. Det bliver den store lakmustest.

Læs mere i CONCITOS pressemeddelelse her.