Pexels Timur Weber 9532333
18. January 2023

Største stigning i global ulighed siden Anden Verdenskrig, afslører ny rapport

FOTO: Timur Weber/ Pexels

’De rigeste 1 procent kaprer en større og større del af verdens formue. Mens helt almindelige mennesker verden over dagligt må skære end på helt basale ting som fødevarer og medicin, kan de verdens rigeste kigge tilbage på et årti, hvor deres formue er steget helt vanvittigt. At den ekstreme rigdom kan fortsætte med at stige, mens millioner af mennesker lever i ekstrem fattigdom, er en kæmpe falliterklæring og et udtryk for et forfejlet økonomisk system, der sætter profit før mennesker og miljø.’ 

Sådan lyder det fra Oxfam IBIS i en kommentar til deres nye rapport Survival of the Richest, der blev lanceret på åbningsdagen for World Economic Forums møde i Davos i Schweiz. Et møde der bliver holdt samtidig med, at både ekstrem rigdom og ekstrem fattigdom stiger for første gang i 25 år. Verdensbanken anslår, at 648 mio. mennesker lever under den ekstreme fattigdomsgrænse på 15 kr. om dagen. 

I rapporten anbefales det blandt andet at 

- Genintroducere formueskat 

- Introducere en skat på store selskabers overnormale profit. Både i Danmark og i udlandet  

- Hårdere beskatning af aktieindtægter 

Indtægterne fra skatterne skal blandt andet gå til at investere i nogle af sektorer, hvor ulighed for alvor bonner ud. Det kan være sundhedsvæsenet, uddannelse, fødevaresikkerhed og grøn omstilling. 

Læs hele rapporten her. Vil du hellere nøjes med en minirapport, kan den læses her.