UNICEF Cihan Cohan
14. February 2024

Et år efter jordskælv i Syrien og Tyrkiet kæmper folk stadig

Foto: UNICEF/ Cihan Coker/ ASAM

’Tusindvis af familier er stadig ikke kommet på benene efter virkningerne fra ødelæggelserne, og overlevende lever med tab og traumer fra de grusomme dage.’ Sådan lyder det fra nødhjælpskoordinator og leder af FN’s kontor for humanitær indsats, OCHA, Martin Griffiths, om situationen i Syrien og Tyrkiet et år efter de store jordskælv, der kastede landende ud i en humanitær katastrofe.  

I disse dage er nemlig et år siden, at de voldsomme jordskælv ramte både Syrien og Tyrkiet med en styrke på 7,8 på Richterskalaen. Over 50.000 mennesker blev dræbt i Tyrkiet, og næsten 6.000 i Syrien. Knap 130.000 blev såret. Katastrofen påvirkede knap 18 millioner mennesker.

Griffiths understreger, at FN både dengang og stadig er til stede i landene og hjælper med at få dem tilbage på fode.

Ifølge WHO's talsperson, Tarik Jasarevic, skabte jordskælvene nye og presserende behov for sundhedsydelser, både i de berørte lande, men også dem, der har taget imod flygtningene: ’Katastrofen har problematiseret tilgangen til sundhedsydelser, blandt andet for mødre og nyfødte, vaccination, behandling af ikke-smitsomme sygdomme og støtte til de traumatiserede.’

I Syrien kom katastrofen oven i en 13 år lang konflikt, der i forvejen har drevet syrerne ud i en katastrofal hverdag med mangel på alt lige fra lægehjælp, mad, vand og et sted at bo.

Et år efter jordskælvene oplever mange stadig, at de hverken har ordentligt husly, mad eller vand, og op imod fire millioner børn er ikke tilbage i skolen. Det skriver Dansk Flygtningehjælp. De lokale myndigheder arbejder fortsat på at stille boliger til rådighed, men indtil da må de berørte bo i midlertidige lejre.