20250415 104412
28. April 2025

FN-forbundet til ECOSOC Youth Forum 2025: Jacob Blasius satte fokus på data-drevet ungdomspolitik

Fra den 15. til 17. april 2025 samledes diplomater, unge og civilsamfund fra hele verden i New York til FN’s årlige ECOSOC Youth Forum, der under temaet “Youth at the Forefront: Leveraging Science and Social Inclusion for Sustainable Development” satte fokus på, hvordan unge kan spille en central rolle i bæredygtig udvikling gennem videnskab, inklusion og aktiv deltagelse. Forumet bød på diskussioner, workshops og netværksmuligheder, der gav deltagerne mulighed for at dele idéer og løsninger på globale udfordringer.

En af begivenhederne var lanceringen af en ny inter-agenturrapport “Lessons Learned: Advancing Youth Education and Employment”, lavet af UNFPA, ILO, IOM, OHCHR, UNDP, UNESCO, og FN's Unge kontor, der satte fokus på udfordringer og muligheder, der findes i arbejdet med at fremme unges uddannelse og beskæftigelse på tværs af verdensmålene.

Jacob Blasius, politisk konsulent i FN-forbundets, sad i sin rolle som Executive director i Global Student Forum i panelet til lanceringen af rapporten og havde et indlæg om, hvordan vi kan styrke indsatsene for unge. Jacob understregede vigtigheden af ikke kun at tale om unges værdi, men at vi konkret skal fokusere på den data, vi har til rådighed. I stedet for at fortsætte med abstrakte diskussioner om unges rolle i samfundet, skal vi se på, hvad der virkelig virker – og hvad der ikke gør.

Jacob påpegede, at mange eksisterende initiativer ikke nødvendigvis lever op til forventningerne, og at vi derfor har brug for en mere datadrevet tilgang, når vi udvikler politikker for unge. “Vi kan ikke længere nøjes med at tale om, hvad vi ønsker at opnå for unge. Vi skal handle ud fra de resultater, vi har, og sikre, at vi ikke spilder tid på initiativer, der ikke gør en reel forskel i unges liv,” sagde Jacob under sit indlæg.

 

Globalt samarbejde og lokale løsninger

En anden vigtig diskussion under forumet var behovet for globalt samarbejde, samtidig med at løsningerne skal tilpasses lokale behov. I de regionale breakout-sessioner blev det tydeligt, at løsningerne ikke altid er universelle, men ofte skal skræddersys til lokale kontekster. Unge fra forskellige verdensdele delte deres erfaringer og udfordringer og kom med konkrete forslag til, hvordan ungdomspolitik kan tilpasses for at imødekomme lokale behov.

Det lokale perspektiv understregede vigtigheden af, at vi ikke kun ser på globale mål, men også på de specifikke forhold, der findes i hver region. Det er vigtigt, at FN og andre internationale aktører ikke bare presser på for globale løsninger, men også tager højde for de specifikke udfordringer, som unge møder i deres lokale kontekster.

Afslutningsvis blev det diskuteret, hvordan ECOSOC Youth Forum 2025 kan bidrage til at forme fremtidens ungdomspolitik. Forumet viste tydeligt, at unge ikke kun er fremtidens ledere, men allerede i dag er aktive deltagere i at forme en bæredygtig og retfærdig verden. Deres engagement og innovative løsninger er afgørende for at nå de ambitiøse mål i 2030-dagsordenen.