Skærmbillede 2024 02 19 114009
21. February 2024

Et stop i støtten til UNRWA kan få fatale konsekvenser for 5,9 millioner palæstinensiske flygtninge

Foto: UNRWA / Abdul Nasser Al-Saadi

Siden Israel fremlagde sine anklager mod 12 UNRWA-ansatte for at have medvirket i terrorangrebet mod Israel d. 7. oktober, har flere af UNRWA’s største samarbejdspartnere, herunder USA, Tyskland og Sverige, sat den økonomiske støtte til organisationen på pause. Dette sker på trods af, at FN har igangsat en undersøgelse på baggrund af anklagerne, og at UNRWA har fyret 9 af de 12 anklagede medarbejdere. UNRWA, der både arbejder på Vestbredden, i Østjerusalem, Gaza, Syrien, Jordan og Libanon, har spillet en afgørende rolle for palæstinensiske flygtninge siden organisationen blev oprettet i 1949, og i dag er omkring 5,9 millioner flygtninge berettiget til UNRWA-tjenester

 

UNRWA’s arbejde

UNRWA’s vigtigste opgaver er at udbyde humanitær hjælp og styrke sundheds- og uddannelsesinstitutioner for palæstinensiske flygtninge. I Gaza, hvor ca. 1,7 millioner ud af den samlede befolkning på 2,2 millioner var registreret som flygtninge inden krigen mellem Hamas og Israel brød ud, har UNRWA længe udgjort en central livline for de fleste indbyggere. I flere år har den humanitære situation i Gaza nemlig været katastrofal, idet omkring 63 pct. af befolkningen allerede inden krigen var afhængige af nødhjælp for at få dækket det basale behov for fødevarer, mens 81,5 pct. levede i fattigdom. Efter krigen brød ud har mange civile søgt tilflugt fra israelske bombeangreb på UNRWA-støttede skoler og hospitaler, og UNRWA-ansatte har forsøgt at opretholde arbejdet med at dele nødhjælp ud til civilbefolkningen. Arbejdsforholdene for de ansatte i UNRWA har været svære siden krigen brød ud, da lastbiler med nødhjælp er blevet nægtet adgang til Gaza, og hverken UNRWA-ansatte eller -institutioner har været skånet fra israelske angreb. Tal fra 19. februar viser, at 158 UNRWA-ansatte er blevet dræbt og 153 UNRWA-institutioner er blevet ødelagt eller beskadiget siden 7. oktober.    

I de omkringliggende lande spiller UNRWA en væsentlig rolle for de palæstinensiske flygtninge. I Libanon er 250.000 palæstinensiske flygtninge afhængige af UNRWA’s arbejde med bl.a. skoler og sundhedsklinikker. UNRWA har derudover stillet nødhjælp og husly til rådighed for civile libanesere, der efter 7. oktober har måtte flygte fra israelske bombeangreb i det sydlige Libanon. Dorothee Klaus, leder af UNRWA i Libanon, understreger, at de palæstinensiske flygtninge ikke kan søge hjælp andre steder end hos UNRWA, da den libanesiske stat har udmeldt, at der ikke er økonomiske ressourcer til at hjælpe palæstinenserne yderligere grundet den store økonomiske krise, Libanon befinder sig i. Som en konsekvens af stoppet i finansiel støtte til UNRWA frygter Dorothee Klaus, at UNRWA er nødsaget til allerede at stoppe deres arbejde i Libanon i løbet af marts 2024, hvilket vil betyde, at omkring 38.000 børn vil miste adgangen til skolegang.

 

Reaktioner fra FN

Flere FN-ansatte har udtrykt bekymring for de konsekvenser, det vil have for den civile befolkning i Gaza og for de palæstinensiske flygtninge i de omkringliggende lande, hvis det økonomiske fundament kollapser under UNRWA. FN’s generalsekretær, António Guterres, har opfordret de lande, som har sat sin økonomiske støtte på pause, til at genoverveje beslutningen, og i en fælles erklæring, udsendt af Inter-Agency Committee, det humanitære koordineringsforum for FN, har flere FN-ledere udtrykt bekymring over situationen: ”At trække midler tilbage fra UNRWA er farligt og ville resultere i sammenbruddet af det humanitære system i Gaza, med vidtrækkende humanitære og menneskerettighedsmæssige konsekvenser i det besatte palæstinensiske område og i hele regionen. Verden kan ikke forlade Gazas befolkning nu”. Philippe Lazzarini, generalkommissær i UNRWA, har derudover kritiseret, at flere af UNRWA's største samarbejdspartnere har sat deres bidrag på pause kort tid efter, at ICJ har opfordret til, at det humanitære nødhjælpsarbejde opskaleres i Gaza. Philippe Lazzarini har desuden udtrykt bekymring for, hvordan civilbefolkningen i Gaza skal klare sig efter krigen, hvis UNRWA ikke længere kan bidrage med sociale ydelser. 

 

Danmark fortsætter støtten til UNRWA 

På trods af, at flere af Danmarks nærmeste allierede har valgt at sætte støtten til UNRWA på pause, har man fra dansk side valgt at fortsætte den finansielle støtte til UNRWA. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har udtalt til DR, at regeringen har valgt at fortsætte bidragene, for at undgå, at man kommer til at straffe hele den palæstinensiske civilbefolkning kollektivt, for noget enkelte medarbejdere har gjort. Lars Løkke Rasmussen understreger dog, at der følger specifikke krav med det økonomiske bidrag, herunder en gennemgående undersøgelse af UNRWA. Ifølge FN donerer Danmark årligt 105 millioner kroner til UNRWA.